Ennyi álpróféta között ne játsszunk a polgár szóval, a polgári Magyarország kifejezéssel, nehogy megtévesszen tudatlanokat, gyorsan felejtőket!

Polgárzűr

Ennyi álpróféta között ne játsszunk a polgár szóval, a polgári Magyarország kifejezéssel, nehogy megtévesszen tudatlanokat, gyorsan felejtőket!

G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója jól beleköpött a hétvégi húslevesbe, amikor azt állította, hogy ,,A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a ,,Polgári Magyarország” hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés. Ebből fakadt a jobboldali értelmiség minden ellenkezése és ízlésbeli problémája a jelenlegi kurzussal szemben.” 

Pedig G. Fodor állítása az óriási tévedés. Az elszomorító veszprémi eredmény tükrében akár végzetes tévedésnek is nevezhetjük. Nem tudom, hogy a politikai elemző milyen célból osztotta meg gondolatait a nyilvánossággal, de egy biztos, kárt okozott, zavart keltett ebben a Magyarországot, s a magyar kormányzatot folyamatosan támadó politikai miliőben, az amúgy is kishitűségben szenvedő polgári jobboldalban.

Miért hamis, miért történelmietlen  GFG állítása? Egyfelől azért, mert az egész rendszerváltás lényege a több párt rendszeren alapuló parlamentáris, s polgári demokrácia megteremtése volt. Ebben vettek részt a rendszerváltó pártok, a ebben akkoriban maga Antall József és pártja, az MDF állt az élen. Az első szabadon választott miniszterelnök ezt mondta: ,,Én egy nemzeti elkötelezettségű, egységes Európában hívő, liberális kereszténydemokrata vagyok”. Még Debreczeni József is ezt írja Antall Józsefről: ,,Az ő hazaszeretete cselekvő hazaszeretet, mindenekelőtt gyakorlati tettekben nyilvánul meg. A nemzet szellemi és anyagi fölemelkedéséért vállalt szolgálatban, a nemzeti szuverenitás visszaszerzéséért munkálkodó külpolitikai aktivitásban és az államhatárokon kívül élő magyarok sorsáért érzett felelősségben.” Nem véletlenül mondta Antall József, hogy lélekben tizenöt millió magyar miniszterelnöke kíván lenni.

Másfelől félrevezető a polgári Magyarország megteremtésének tagadása azért is, mert az évek folyamán a Fidesz -Magyar Polgári Szövetség egyik fő programja éppen a polgárosodás lett, a középpolgárság megerősítése. Antall József halála után hiátus keletkezett a magyar jobboldalon egy erős, polgári értékrendet valló politikus személyében. Ezt a hiátust töltötte be Orbán Viktor, aki nem egyszerűen -(igaz csak részben) vállalta Antall József szellemi örökségét, hanem megteremtette a modern magyar polgári pártok szövetségét, egy jobboldali néppártot hozott létre. A Fidesz szövetséget épített. Így találtak otthonra a szövetségben a kereszténydemokraták, a kisgazdák, a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum tagjai. De szövetséget kötött a többi között a Lungo Drommal, a MAGOSZ-szal és a Fidelitasszal. Nem véletlen, hogy a keresztény, konzervatív, polgári tábor, a  jobboldali választók hitelesítették kétszer is kétharmaddal Orbán Viktort és a pártszövetségét.

Hamis az a megállapítás,hogy a polgári Magyarország megteremtése politikai termék lett volna és nem szólt másról, mint az emberek becsapásáról. Akkor miért alakultak ezer számra a polgári körök? Miért alakult meg a Polgárok Háza, miért vettek részt a polgári körök önkéntesen minden országgyűlési választásokon a kampányokban? Egyáltalán a civil kurázsi hogyan nyilvánult volna meg a fél milliósra is felduzzadt Békemeneteken, ha hazugságokon alapult volna a Fidesz-politika, amelynek célja pontosan az volt, hogy a polgári, független, nemzeti Magyarországot megvédje?

Lehet, hogy jelenlegi kurzus keveset beszél a polgárról, a polgári Magyarországról- ez hiba- , de annál többet tesz érte. Az Európai Unió keretén belül önálló érdekérvényesítő külpolitikát folytat Magyarország, a lehetőségekhez mérten megvédi az ország szuverenitását. Orbán nemcsak tizenötmillió magyar miniszterelnöke akar lenni szóban, de cselekszik is érte. Polgárként viselkedik, amikor a határainkon kívül élő magyar anyanyelvűeknek megadja a kettős állampolgárságot. A családpolitikája teljesen polgári, európai, főként azok a családok járnak jól, akik dolgoznak és maguk is tesznek a családjukért. Van szólás-és sajtószabadság, parlamentáris demokrácia…. nem folytatom.

Egy biztos, a polgári demokráciát nem adják ingyen. Folytonosan harcolni kell érte, hiszen külföldről is, belföldről is támadások érik, folyamatos a lejáratás. Kövér László nem véletlenül mondta egy jobboldali konferencián: ,,az európai jobboldalnak az a feladata, hogy véget vessen a neoliberális pénzügyi körök által finanszírozott agresszív ideológiai kísérletnek.” Ha Európában nem is, de Magyarországon az elmúlt öt évben részben sikerült visszaszorítani a neoliberális gazdaságpolitikát.. Ez nem polgári? GFG szerint talán az a polgári, amit a szocialisták-szabaddemokraták csináltak nyolc évig, hogy devizahitelekkel eladósítottak több mint másfél millió családot? 

G. Fodor Gábor
G. Fodor Gábor

Anakronisztikus, hogy a fő-fő csődgondnok Gyurcsány Ferenc bejelentkezett a Polgári Magyarország logóért. Úgy véli gazdátlan lett. A vadkapitalista, milliárdos ,,polgár” most olyan polgári Magyarországot szeretne megteremteni, amelyik nem keresztény, nem nemzeti és nem jobboldali. Olyan nyugatos polgári demokráciát szeretne, amely a cigány-magyar együttélésről szólna, bátran beszélő, nyitott országot szeretne. Arany pofa, ilyet is ritkán lehet hallani. Egyszóval polgár szeretne lenni az, aki miniszterelnökként 2006. október 23-án szétverte, agyonverette a békésen tüntetőket. Polgár szeretne lenni az öszödi böszme, aki bevallotta, csőd szélére került az ország, semmit nem tettek a nemzetért. Polgár szeretne lenni Gyurcsány Ferenc, aki 2004-ben saját honfitársai, magyar testvérei ellen kampányolt, hogy ne kapják meg a kettős állampolgárságot. Szívére teszi a kezét, amikor a Himnuszt énekli- akár az amerikai elnökök-, majd pirosló arccal zengi pártársaival az Internacionálét. Ki ez az ember? Hány arcban szeretné magát még megmutatni?

Ennyi álpróféta között ne játsszunk a polgár szóval, a polgári Magyarország kifejezéssel, nehogy megtévesszen tudatlanokat, gyorsan felejtőket! Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök a Rendszerváltók (Mi történik itt?) című könyvemben 2006-ban ezt nyilatkozta, aminek lényege máig nem változott: ,,A keresztény értékekre, a Szent István-i hagyományra épülő, erős nemzeti öntudatra támaszkodó, a világban szétszóródott magyarokat összefogó, a XXI. századot végre megnyerni készülő polgári Magyarországot szeretnék.”

Ez is érdekes

Ne hazudj!

Nem múlik el nap, hogy „újságíró kollégáink” némelyike a Pesti TV megszűnésén ne örvendezett volna. …

egy hozzászólás van

  1. Vágja a dolgokat az Öreg rendesen! GFG pedig valszeg kapott egy jointot Juhásztól, mikor ezt a baromságot leírta. Csak rá ne szokjon, mert úgy marad!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.