Cipolla

A balliberális ellenzék május elsejei kormányváltó hangulatát figyelve, néhány politikusnál felmerült bennem a gondolat, hogy ezeket nem pszichológusnak vagy pszichiáternek kellene vizsgálni? Hátha tudnának adni tanácsot, hogy melyik utána orvoshoz forduljanak.

Azt tudjuk, hogy a balos ellenzék jelentős része, de még a jobbikos (Lovas Pista szerint Ballik) Vona Gábor is Orbán-fóbiába szenved. Nem tudnak egyetlen szitkozódó mondatot kiejteni Orbán Viktor neve nélkül. De amit Gyurcsány Ferenc csinált az ATV hétfői műsorában, az minden képzeletet felülmúlt. Folytatta megkezdett ámokfutását, miszerint ő látott egy titkosszolgálati dokumentumot – orosz kézben van -, ami a kormányfő bűneit tartalmazza. Ezzel tartja sakkban Putyin Orbánt. Persze nincs nálam ez a dokumentum – magyarázta Gyurcsány -, de kéthavonta megjelennek nálam ismeretlenek, akik el akarják adni. „A bűnnel szövetkezett ez a politikai garnitúra” – nézett áthatóan és jelentőségteljesen a kamerába Gyurcsány, majd nevetve rágalmazott tovább. Sejtetni próbálta, hogy olyan ember vezeti ezt az országot, aki konkrétan bűnöző. Ezek után elkezdett mosakodni a televízió képernyőjén, hogy ő nem olyan „pasi”, aki bizonyítékok nélkül beszél. Rónai Egon, az ATV szerkesztője persze nem az az ember, aki levegőben hagyja a dolgokat: „Ha ennyi kérdőjel van magában, akkor miért mondja el?”- szegezte neki a kérdést az újságíró.

„Magamat védem!” – válaszolt rögtön a volt kormányfő. „Ha nem ezt tenném, akkor ez lenne a politikai halálom”.

Az előremenekülő Gyurcsány ebben a témában már másodszor szólalt meg, sőt 72 órás határidőt is szabott Orbánnak a válaszra. Nos, ebben az esetben e politikai kalandor egyre jobban belezavarodott a szerepébe. Ahogyan elnéztem az arcmimikáját, gesztikulációit és azt, hogy ez az ember minden bizonyíték és következmények nélkül állíthat hazugságokat politikai ellenfeléről, bármit, amit akar, akkor elgondolkodtam: ennek az embernek a kezére volt bízva Magyarország csaknem hat évig. Ez az ember akart káoszt okozni 2006 október 23-án a fővárosban. Ez az őszödi ember vitte az államcsőd szélére az országot, ez vett fel IMF kölcsönt, amit nekünk kellett visszafizetni. S arra gondoltam, ezt az egyszer megúsztuk.

A magyar miniszterelnökök sorában, alig volt ilyen hazárdjátékos, mint Gyurcsány Ferenc.

Aztán eszembe jutott Thomas Mann 1930-ban megjelent kisregénye, a Mario és a varázsló, s a nagy hipnotizőr, Cipolla. Igen, ő a Cipolla. Bár az író az olasz fasizmust jeleníti meg, működésének mechanizmusát, de végül is ez éppen úgy ráhúzható a baloldal, a neoliberalizmus akaratátvitelének mechanizmusára. Hiszen a Cipolla, a bűvész egész magatartása, módszere az átverés. Azaz a bűvész legfőbb törekvése a másokon való uralom megszerzése bármi áron. Ha kell erőszakos úton.

Jó, nyugi. Gyurcsány már nem politikai tényező, de azért utoljára kavarhat egy retteneteset. A fékek és gátak rendszere nála nem működik. Módszere kísértetiesen hasonlít a fasizmus és a kommunizmus módszeréhez.

Követőiket is elvakítja a gyűlölet. Az Orbán elleni gyűlölet. Simicska Lajos, Vona Gábor, Széll Bernadet és újabban Fekete-Győr András hatalomániákusok, már most úgy érzik, kezükben van a kormányrúd. Ez különösen érződik az új párt, a Momentum elnökénél. Ugyanúgy rángatózik, csak kicsit türelmetlenebbül, mint Gyurcsány. A színpadon remegő, ordítozó, hadonászó Fekete -Győr András a szerepét már most rosszul játszotta: semmit a szívből, csakis a dühből. Kevesen hihették el, amikor vagy ötször elismételte hallgatóságának: Higgyetek! Higgyetek nekem… Higgyetek… Nem nekünk kell megállítani Brüsszelt, hanem nekünk kell utolérni Brüsszelt. Nem tudja, miről beszél.

Egyelőre nyugodt vagyok. Kis Cippolák ők. Csak nehogy úgy járjanak, mint a varázsló s híveik rádöbbenjenek valamire. Amikor Cippola hipnotizálta Mariót, és az ifjú a visszataszító bűvészben saját kedvesét látta, majd szájon csókolta, az már a vég kezdete. Kiké? A nemzetidegeneké? Nem tudom. De Márió magához tér és rádöbbent, mit csináltak vele. Elő kapta revolverét és lelőtte a varázslót.

Tudjuk az erőszak, erőszakot szül. Félek, hogy az erőszakot csak erőszakkal lehet legyőzni. Nem kell birizgálni az oroszlán bajszát.

Ez is érdekes

Kádárék kíméletlen megtorlása – Ezt a kegyetlenséget sohase feledjük el

Ülök a Dühöngőben, a könyvtár-szobámban és nézem Makovecz Imre grafikáját. Nagy becsben tartott személyes ajándékként …

2 hozzászólás

  1. A fickó nem elmebeteg, hanem egy masszív pszichopata, ami sajnos gyógyíthatatlan. Ajánlott irodalom: Robert D. Hare: Kímélet nélkül.

  2. Latinovits Cipollája azért kicsit jobb volt, ez s szánalmas fickó jobb ha nem próbálkozik, mert kilóg a lóláb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük