Egy  arc a régmúltból

A rendszerváltás egyik arca – Pető Iván, az SZDSZ egykori elnöke – azt nyilatkozta  a múlt hét végén a 168 óra nevű közéleti hetilapnak, „…ha (Orbán Viktor) nem bukhat meg választásokon – márpedig erre alig van esély –, csak rossz változatokat tudok elképzelni. Olyan puha váltás, mint 1989-ben volt, többé valószínűleg nem lesz.”

A jós, a jövendölő. Mit is mondhatott volna egy szabályosan működő demokráciáról? Mi mást? Hogy szabad választásokon nem lehet leváltani az autokratikus – Pető nevezte így – rendszert, hanem csak erőszakkal. Néhány évvel korábban is hasonlóan nyilatkozott: „A Fidesz összeomlásához egy radikális politikai megrázkódtatás kell.”

Nem csodálkozom rajta, hiszen ő és tanító mesterei, felmenői, barátai (ávós szülők, Lukács György, Rákosi Mátyás, Vásárhelyi Miklós, Demszky Gábor, Haraszti Miklós, Kenedi János és sokan mások), régi maoisták, bolsevisták nem a béke, hanem mindig is az erőszak hívei voltak. Politikai előmenetelüket, hatalomba kerülésüket csak az előző rendszer megsemmisítése révén tudták elképzelni.

Emlékezzünk csak a taxisblokádra!

Ez volt az első szabaddemokrata-szocialista erőszakos kísérlet egy szabadon választott kormány megbuktatására. A balliberális puccsot Antall József miniszterelnök televíziós pizsamás beszéde verte vissza és terelte az országot békésebb vizekre. Az igaz, hogy az MDF jobbközép koalíciós kormány már soha nem tudta használni azt a hatalmat, tekintélyt, amit választások útján kapott.

Göncz Árpád, SZDSZ-es köztársasági elnök gondoskodott arról, hogy a magyar hadsereg morálját lezüllessze, a magyar honvédelmet felszámolja és a taxisoknak adott amnesztiájával a magyar rendőrség fegyelmét, demokrácia iránti elkötelezettségét megzavarja. A rendszerváltást, a demokratikus építkezést a szabaddemokraták és a szocialisták mindenáron akadályozták – először 1990 és 1994 között – a többi között a Demokratikus Charta tevékenységével, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió nagy részének befolyásolásával, a hazug és megalapozatlan hírek terjesztésével, a külföldre juttatott hamis információkkal és a közvélemény folyamatos lázításával, miszerint Antall és Boross vissza akarja hozni a Horthy rendszert. A Tégy a gyűlölet ellen!- mozgalom, a magyar társadalmat ért kollektív antiszemita vádjai, a cigányozás, a zsidózás burkoltan szították az ellentéteket a magyar közéletben.

Ennek egyik ideológiai megalapozója, mozgatója éppen Pető Iván volt társaival, Kis Jánossal, Tamás Gáspár Miklóssal, Magyar Bálinttal, Fodor Gáborral, Kuncze Gáborral együtt.

A taxiskáosz idején éppen Pető Iván fogalmazta meg a szabad demokraták vezetői nevében az álláspontjukat, ami összegezve arról szólt, hogy a regnáló kabinet nem alkalmas az ország vezetésére. Pető Iván úgy vélekedett, hogy a (benzin) áremelés visszavonása vagy a kormány átalakítása, esetleg egy teljesen új kormány felállítása lenne a megoldás.

Az SZDSZ erre várt öt hónappal a választások után, hogy minden megmérettetés nélkül kezébe ragadja a hatalmat.

Ez nem jött be. De ezt eljátszották Gyurcsánnyal együtt tíz évvel később, 2004-ben, amikor választás nélkül Medgyessy Péter miniszterelnököt lesöpörték az asztalról és a liberális Gyurcsány került a miniszterelnöki székbe. Hogy mégsem sikerült a hatalom teljes megszerzése, annak oka, a mértéktelen hatalommániájuk volt és az SZDSZ érintettsége egyre több korrupciós ügyben (pl. Tocsik-ügy), ami végül a szabaddemokraták pártjának megszűnéséhez vezetett.

Pető, aki kibuktatta Tölgyessy Pétert az SZDSZ elnöki székéből, arról sír a 168 órában, hogy harminc évvel ezelőtt könnyű volt hinni a rendszerváltásban, miután minden körülmény azt sugallta, hogy a magyarok liberális demokráciában akarnak élni, de mára kiderült, ez illúzió volt. Pető Iván csak azt felejtette elmondani, hogy a Szabad Kezdeményezések Hálózata és belőle kinövő szabaddemokraták kőkeményen kommunistaellenesek voltak. Ez sok embert megtévesztett 1990-ben, az első szabad parlamenti választások hajnalán. Solymár József író barátommal gyötrődtünk, hogy lépjünk-e be az SZDSZ-be? Meg aztán sokan azt hittük, hogy ők a régi, hagyományos, magyar szabadelvűséget képviselik (Kossuth, Széchenyi, Deák, Tisza), ami egyet jelentett számunkra a nemzeti érdekek képviseletével. Hál’ Istennek megszólalt bennünk a vészcsengő és nem mentünk le a XII. kerületi SZDSZ irodába. Mondtuk Jóskával két pohár villányi vörös bor mellett, hogy várjuk ki a végét, egyértelműbb az MDF programja Csurka Pistával, Csoóri Sándorral, Lezsák Sándorral és Csengey Dénessel együtt. Így az MDF-re szavaztunk. Jól tettük, mert hamar kiderült, hogy az SZDSZ kétszínű, kétéltű párt. Éppen ők, a kommunistaellenesek voltak tele egykori rákosista, maoista, anarchista, szélsőbaloldali elemekkel.

Később az is kiderült, hogy voltak köztük jócskán ügynökök is. 

Végül is az SZDSZ mítosz azzal omlott össze, amikor 1994-ben, a választások után szövetségre léptek az MSZMP utódpártjával (az 1956-ot leverő, megtorló gyilkos Kádár pártjával), az MSZP-vel, aminek miniszterelnöke éppen a pufajkás Horn Gyula volt. Maga Pető Íván hangsúlyozta akkor, hogy az SZDSZ-MSZP koalíciónak nincs alternatívája. „Azaz összenőtt, ami összetartozik” – idézhetjük Orbán Viktortól a megfejtést. Ne tessék tehát csodálkozni, kedves Pető Iván, hogy a szimpatizánsok és a választók többsége elfordult ettől a párttól és a az általuk képviselt eszmeiségtől. Az emberek nem szeretik, ha becsapják őket. S ezt tették 2010-ig, amikor is végleg összeomlott, megsemmisült a párt. Pető jól összegezte a múltjukat: A kísérlet megbukott.

Pető Ivánék kísérlete nem egyszerűen kísérlet volt, hanem embereken végzett, veszélyes kísérlet. Az egész országot átszövő korrupciójukkal, gazdasági csődpolitikájukkal – elherdálták, olcsó pénzért kiárusították külföldieknek a nemzeti vagyont – világos volt, hogy ez lesz a vég. Kár mindent az MSZP-re kenni, hogy ők rontották el a kísérletet a „szovjet típusú” ravaszkodásukkal. Nem, a liberális Bokros Lajos pénzügyi vészcsomagja ütötte be az első halálos szöget. Aztán kétszeres, háromszoros MSZP-SZDSZ koalíciójuk alatt egymással versengtek, hogy ki tud nagyobbat ütni a magyarságon, hogyan lehet magyartalanságokkal tönkretenni a oktatást. A kettős állampolgárság elutasítása, a rendőrterror, a szemkilövetés, az őszödi beszéd megmutatta, hogy ez a két párt egy tőről fakad.

Most a szocialisták haladnak a megsemmisülés felé.

Úgy vélem, kedves Pető Iván, ezzel a szemlélettel, ezzel a magatartással, a folyamatos gyülőletkeltéssel, hazánk feljelentgetésével Önök és követőik kiléptek Magyarországból. Már csak a kerítésen kívülről ugathatnak.

Ez is érdekes

Ne hazudj!

Nem múlik el nap, hogy „újságíró kollégáink” némelyike a Pesti TV megszűnésén ne örvendezett volna. …

7 hozzászólás

 1. Ne hagyjuk ki az Antall-Pető paktumot.
  Azt, hogy Antall be volt kerítve a kormányában is: Boros Péter (népi-nemzeti ellenes; a Dávid-Herényi ügynökpáros támogatója); a szadeszkomcsi kétes múltú és jelenű Jeszenszky, az akarnok, ripacs, liberális Fekete György…stb.
  Ügynökökkel hálózták be, szeparálták el a sajátjaitól a karizmatikus nemzeti elkötelezett személyiségeket,pl. Csoórit is, aki végül végtelen szellemi magányban távozott…
  Ma az egész baloldal az SZDSZ fosszíliája.
  A hálózat él és működik, kormányközelbe és a közintézményekbe szivárogva, egymást szervezik, ajánlják, tolják (Prőhle,L.Simon, Szőcs, Schmidt stb.)
  A tanácsadók között is ott vannak ( más esetben elképzelhetetlen, hogy a nyíltan magyargyűlölő, a nemzeti oldalt világszerte stigmáuó, gyalázó Ungvári Tamás olyan nekrológot kapott volna, mint ami Orbán Viktor nevében kiadtak…).
  A kulturális finanszírozás, az aberráltak évi rendszeres, egyre hosszabb ideig való szabad, rendőri védelemmel tartott őrjöngése; a joggyakorlat ordító anarcholiberális, nyílt cinizmusa is bizonyíték, hogy még mindig nem történt rendszerváltás.
  Az ALKOTMÁNYt, a BTK kiskorúakat veszélyeztetoő semmibe vétele is azt diktálja, hogy bven van mit tennünk, tennie Orbán Viktornak, hogy meg is tapasztaljuk a nemzeti/konzervatív, keresztény alapokon nyugvó rendszert, mert ez még nagyon nem az.
  Az újságírók közlik az igazabbnál igazabb, tisztességes véleményüket, tárgyilagosan próbálnak összegezni, hozzáfűzzük a véleményünket. Történik valami? Odafigyel valaki?! Ordító diszkrimináció a kulturális támogatásban, finanszírozásban (Maccabi 3 milliárd; Kurultájnak semmi, viszont a korlány embere nyitja meg). Le akarják bontani a 2/3-ot?!

 2. Vajda Miklós

  Köszönöm a visszatekintést Stefka úrnak! Nagy szükség van rá, mert a történtek óta felnőtt két generáció, akik nem élték át a bolsevik trükköket.
  Most próbálkoznak, de most még veszélyesebbek, mert a tapasztalatlan fiatalokat akarják megszédíteni. Továbbá látszik az eszmei összefüggés, amely a neveltetésből fakad. A Momentum vezetőségének a gyökerei a Rákosi rendszer kedvezményezettjei között vannak. Az sem véletlen, hogy Eörsi Mátyás Dobrev Klára tanácsadója lesz az EU-ban. Mindez természetesen az EU-t is minősíti.
  Ezek minden aljasságra képesek a hatalom megszerzéséért, nem érdeklik őket a demokrácia formaságai, szavazás, legitimitás, többségi akarat. Számukra ez mind smafu.
  Egyetlen szándék van: mindenáron hatalomra jutni, aztán jöhet a bolsevik diktatúra. És ehhez az Európai Unió is partner.

  • “A Momentum vezetőségének a gyökerei a Rákosi rendszer kedvezményezettjei között vannak.”
   Tévedés!
   1919 – Kun/Szamuely/ Károlyi

 3. Nem árt emlékezni. Már annak, aki elfelejtette.

 4. Fontos dolog emlékezni,emlékeztetni!
  Az átlag ember amúgy is két három év “politikai emlékezettel” bír. Sajnos. Ezért szoktak ilyen petőféléket,kuncékat “pihentetni”,hátha elfelejti az átlagember a bűneiket! Lám a gyurcsányi az nem volt parkolópályán,viszont rá a kőkemény kőbaltás liburnyák szavaz.

 5. zolatiguszti

  Legjobb 20 aktív évem baszták el amikor kereshettem volna.Most hiába erősödik az ország mehetek vén fejjel külföldre behozni a lemaradást ha nem akarok öregkoromra kukázni.
  Nekem még erős hiányom van ezeknek a férgeknek a:
  -teljes vagyon elkobzásukkal
  -Súlyos(nem 2-3) éves teljes idejű letöltendő szabadság vesztésükkel
  -teljes életükre közügyektől eltiltásukkal kapcsoltban.
  Minimum.
  De ha egy TT-30-assal kezelnék őket Rajk bácsikájuk módjára arccal lefelé egy útszéli árokba azzal se lenne bajom.
  Haláluk után egy hamvasztás és egy helyen elásni mindet, föléjük nyilvános vizeldét vagy marhaistállót építeni. Rohadékok, annyi megszorító csomag volt itt hogy 300 évig nem jön a télapó.

  • Pontosan igy vagyok vele én is. Családtámogatás most van, amikor a mi fiaink születtek akkor nem családtámogatás volt és nem CSOK, hanem ÁFA teher az építkezésre, zéró támogatás az iskoláztatáshoz, irgalmatlan 30% os infláció…. meg is lett az eredménye, és még örülhetek hogy kigyógyultam a veserákból. Éhbérért lenyomtuk az aktiv éveinket szolgalelkű hajbókolásban a baromarcu német managgerek kegyére utalva, amig ezek a tetves paprikajancsik a legjobb éveinket prédálták el. Most pedig már csak nézegethetünk …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük