Balatonszárszó, 2002. június 23. Avar János a Farkasházy Tivadar által tizedik alkalommal megszervezett szárszói találkozón. A kommunisták 2002-es választási győzelme után művészek, politikusok, társadalomtudósok, közéleti személyiségek cseréltek eszmét és folytattak jó hangulatú vitát. A képen: Judith Varnai Shorer Izrael Állam magyarországi nagykövete (b), Avar János külpolitikai újságíró és Lengyel László politológus. MTI Fotó: Illyés Tibor

„János, tartozunk neked egy rendszerváltással!”

Farkasházy Tivadar humorista emlékezett meg a Facebookon az elhunyt újságíró barátjáról, Avar Jánosról. A közös múltról, a közös harcokról írt, arról, hogy Avar rendszeresen küldi írásait a Hócipőbe, de a szokásos hat helyett csak ötöt sikerült elküldenie. A közeledő műtét az Uzsoki kórházban ebben megakadályozta.

Az utolsó beszélgetésüket Avarral Farkasházy így rögzíti, aki egy újabb rendszerváltásról álmodozott:

„Csak ebben említi meg, hogy ez most nem éppen egy kávéházból érkezik, majd elhaló hangon felhívott:

Hatot szerettem volna, de az utolsóra már nem maradt erőm. Ugye rendben van?

Hát persze, hogy rendben van! Illetve dehogy is van rendben, hogy az ilyenek meghalnak. János, tartozunk neked egy rendszerváltással!”

Dráma az öregség, a betegség utolsó napjairól, az elmúlásról. Rendes körülmények között erről nincs mit mondani, erről csendesen merengeni vagy hallgatni kell. De azt nem lehet szó nélkül, hogy egy, a nyilvánosságra szomjazó, letűnt újságíró áhítozik egy számára, számukra elfogadható rendszerváltásra. Akkor mi történt 1990-ben és 2010-ben? Nem volt rendszerváltás? 1948 után, a negyvenkét évnyi kommunista diktatúrát követően nem történt meg az első szabad országgyűlési választás, nem szűnt meg a szovjet megszállás, nem lett a szovjet típusú alkotmány helyett új magyar alaptörvényünk? – tehetném fel a kérdések sorát, ami bizonyítja, hogy Magyarország ismét szuverén állam lett, szabad választásokkal, szólás- és sajtószabadsággal, és a nemzeti kormányzás óta a magyarság érdekeit felvállaló jövőképpel.

Azért nem árt leszögezni néhány tényt a hazug álmokról. Farkasházy Tivadar (Teddy) Avar Jánossal, Megyesi Gusztávval, Andrassew Ivánnal, Havas Henrikkel és még számos más, a kommunista nomenklatúra, a Kádár-rendszer megbízható újságírójával együtt a rendszerváltástól a legfőbb akadályai voltak Magyarország demokratikus átalakulásának. Farkasházy álhumorista volt. Vicceivel látszólag kritizálta a Kádár-rendszert, de valójában Komlós Jánossal – a volt ÁVH-s, rettegett vallatótiszttel – és Sas Józseffel együtt a leghűségesebb kiszolgálói voltak a már recsegő-ropogó kommunista rendszernek. Ahogyan most is. Csak nem kommunistáknak nevezik őket mostanság, hanem globalistáknak, nemzetelleneseknek.

De miért, lehetett másképpen? Hiszen a rendszerváltás hajnalán mindent elkövettek írásaikkal, humoros előadásaikkal, hogy lejárassák a nemzeti, polgári oldalt. Farkasházy Tivadar élen járt a Demokratikus Charta megszervezésében, amely meg akarta buktatni a törvényes Antall–Boross-kormányt. De a többi között a Heti Hetes politikai televíziós műsor, ahol a szereplők óriási gázsit kaptak Teddyvel (Farkasházy) az élen, a magyarságot, a nemzeti politizálást folyamatosan nevetségessé tették. De ezt csinálták a Gyárfás-féle ATV-ben, a Hócipőben, a 168 Órában, a Népszabadságban…

Ezekhez tartozott, vezető szerepet játszott az Avar család, akik közül többen munkásőrként és újságíróként védték a Kádár-rendszert – írta a PestiSrácok.hu-n 2015. október 10-én Mező Gábor kollégánk. Avar Jánosék apja 1957-ben lépett be a pufajkások közé. A középső fiú (Avar György őrnagy) 1965-ös önéletrajzában munkásőrként említi bátyját, Avar Jánost. Avarék életútja tipikus: a fivérek (Avar János és a legkisebb fiú, Károly) a rendszerváltás előtt és után is megtalálták a helyüket. Avar János kétszer négy évet töltött az Egyesült Államokban washingtoni tudósítóként. Köztudott volt, hogy az az újságíró, akit Washingtonba, New Yorkba, Londonba, Párizsba vagy Bonnba küldtek, azok komoly állambiztonsági háttérrel rendelkeztek. Gondoljunk csak Aczél Endre (Acsádi) londoni tevékenységére.

Ezek az emberek a múltat kívánták, kívánják vissza. Ahol verseny nélkül, párttagkönyvvel, ügynöki beszervezettséggel lehetett fényes karriert csinálni. Vajon milyen rendszerváltást akarnak ezek Magyarországra erőltetni? Az egyre világosabb, hogy ők és jelenlegi társaik Moszkva után lovat váltottak. Szemüket, nyelvüket Brüsszel, Berlin és Washington felé vetették. Számukra semmi sem drága. Ahogyan a múltban tették a kommunisták, most hasonlóan cselekszenek a Nyugatról pénzelt, irányított embereik. Jelszavuk: minden eladó! Az ország is.

A szomorú, hogy balliberális újságírók hada – a szakmaiság ellenére – sok pénzért támogatja ezt a célkitűzést. Lelkük rajta. Az ilyen fajta rendszerváltásra remélhetőleg az ország többsége nem tart igényt. Így Farkasházy vágya csak álom marad.

Ez is érdekes

Ne hazudj!

Nem múlik el nap, hogy „újságíró kollégáink” némelyike a Pesti TV megszűnésén ne örvendezett volna. …

10 hozzászólás

 1. Teddy ! Tartozunk neked egy óriási választási győzelemmel 2022.tavaszán.

 2. A képen: A hányadék csoport…

 3. A pösze Fajkasházy megszólalásain nem nevetni, hanem hányni kell. Aljas komcsi söpredék és még ráadásul nagyképű is. Ezeknek a levitézlett alakoknak semmi keresnivalójuk a közéletben!

 4. Valójában mi tartozunk nekik egy rendszerváltással. Ha csendesen örökre eltávoznak, sokkal jobban járnak. 1990-ben jórészüknek, ha nem is kötél, de hosszú-hosszú börtön lett volna az igazságos felelősségre vonás. Ez helyett szovjet zsoldos élet után másnap reggelre átálltak a másik oldalra és éppúgy osztják az észt, mint addig. Hazaárulóknak születtek, úgy is halnak meg. Leszármazottaik nagyrésze ugyanolyan tróger, mint ők.

 5. Azt, bizony, anno Sólyom efftársatok jól elkaszálta!

  • Nagy Mátyás

   Így igaz! Antallék Dr. Sólyom Lászlót akit családi kapcsolata eleve kizárt volna ebből a tisztségből. Ugyanis 1966-tól (!) az apósa a Baranya megyei MSZMP vezetője és a KB tagja volt. Nos az AB elnökeként először is megsemmisítette az (még Németh Miklósék által hozott) MSZMP prominenseire vonatkozó un. vagyonnyilatkozati kötelezettséget előíró törvényt,továbbá a Zétrei-Takács féle elszámoltatási törvényt a kihírdetése előtt lesöpörték az asztalról a kollaboráns Göncz Árpáddal karöltve.

 6. EZEKLOPTAK ELA NEP VAGYONAT MIG A NEP EHEZETT OK HATALMAS NAGY DARIDOKAT RENDEZTEK A NEPVAGYONABOL FELOSZTOTTAK ” MINDENT EGYMAS KOZOTT NEM VOLT ERDEKUKBE ELIS HESEGETTEK A NEP FELE AZ ELSZAMOLTATAS MERT OK LOPTAK EL A NEPVAGYONAT MAIG NEM VOLT ELSZAMOLTATAS A NEP FELE
  NAGYON SZUPER LEIRASOK IDE TANULNI JARUNK MINDEN OSZINTEN LEVAN IRVA SZUPEREK AZ ” OLDALAG KOSZONJUK SZEPEN SOKAIG TUDNAM OLVASNI MERT VALOSAK A LEIRASOK

 7. Farkasházyt csak a Heti Hetesben láttam, és csak azért maradt meg bennem néhány emlékfoszlány, mert még a szektatársainak sem sikerült vigyorogni a viccein. Szerencsétlen, tehetségtelen, besavanyodott csicska.

 8. Remek írás. Ez a vén hazaáruló – aki siratja a másik jófirmát -, takarodjon már a többi után…

 9. Nagy Mátyás

  Folytatás …. Tehát az 1990-ben a szabadon választott Országgyűlés ültette hivatalukba a Sólyom-Göncz párost, amivel meg is akadályozták a valódi rendszerváltozást*. Így csak MÓDSZERVÁLTÁS történt. A kommunista nómenklatúra átmentette a hatalmát a gazdaság egészére, majd a vadprivatizációval magántulajdonba juttatták a nemzeti vagyon 70%-át.
  *Ennél dilettánsabb megoldást ki sem lehetett volna találni. Ez politikai “harakiri” volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.