Körön belül

Régi kommunista szlogen volt, hogy ha valamelyik elvti félrelépett, félrenyúlt, ami a szocialista törvények szerint is büntetendő lett volna, akkor azzal ütötték el a dolgot, hogy a „mi kutyánk kölyke”.

Ezt a falkatörvényt  a rendszerváltás után sem felejtették el a balliberálisok, mert a szoros összetartás, összezárás nem veszett ki belőlük – a belső villongások ellenére sem –, mert amikor lehetőségük támadt azonnal kárpótolták elvtársaikat és természetesen elnézőbbek voltak azokhoz, még ha bűncselekményt követtek el, akik a körön belül voltak. Pofájukról sohasem sült le a bőr, amikor hatalomba kerülésükkor nyíltan a saját embereiket helyezték pozíciókba. Eszükbe sem jutott azt mondani, hogy majd mit szólnak mások, mit szólnak az emberek és a külföldi balliberális média meghatározó személyiségei.

Semmit sem szóltak. Sőt, szemet hunytak, bátorították őket.

Az MSZP-SZDSZ 1994-es hatalomra jutásakor – akkor még hat párt volt a parlamentben – országgyűlési egyeztetés nélkül szétverték a médiát, leváltották a Magyar Rádió és Magyar Televízió alelnökeit, főszerkesztőit, vezető munkatársait. Helyükbe megbízható, a Kádár-rendszer régi, kipróbált médiaharcosait ültette, akik különböző csatornákon lejáratták az első szabadon választott kormányt és az azt alkotó, nemzeti gondolkodású pártokat. Kőkeményen kézbe vették az országos és vidéki napilapok, rádiós és televíziós csatornák irányítását, portfóliókat, holdingokat szerveztek, melynek élére a megbízható szocialista Németh Pétert nevezték ki, még a viszonylag polgári gondolkodású Magyar Nemzetet is maguk alá seperték.

A komcsik nem vicceltek, ahogyan történetük során sohasem tréfáltak.

Szokás szerint a pénzügyekhez, a gazdasághoz nem értettek: állami vagyonokat, a stratégiai ágazatokat eladták, emellett megszorítottak és külföldi hiteleket vettek fel. Ugyanezt csinálták, amikor 2002-ben 2010-ig másodszor, majd harmadszor is hatalomba kerültek, miközben a sajtóban a megbízható haverok – szocik, szadeszosok – kaptak vezető szerepet. A kommunikáció, a propaganda országosan a kezükben volt, elaltatták, átverték a választók többségét azzal a trükkel, hogy minden rendben van, miközben a gazdasági csőd felé evickélt az ország, vették fel az IMF hiteleket, amik a kezükben felszívódtak.

Náluk a lopás, a tulajdon elvétele erkölcsös, megengedett. Olyannyira, hogy az Európai Unió gazdasági biztosa jóváhagyta Gyurcsány Ferencék gazdasági jelentését, rendben találták azokat a számokat, amelyekről később maga a Pojáca jelentette ki az Őszödön, hogy hamisították azokat. De ugyanez az európai ballibsi, 1968-es társaság szemet hunyt a Gyurcsány-féle szemkilövetéseknél, rendőrterrornál, amit a békés tüntetők ellen követtek el (2006. október 23.). A sajtószabadság hiányáról, a jogállamiság súlyos megsértéséről senki sem szólt, senki sem tiltakozott. 

Bezzeg pár hónap múlva, a kétharmados jobboldali győzelem után Vásárhelyi Mária 2010. december másodikán már ezt mondta: „A sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának legyilkolására készül a Fidesz.”  Nem sokkal később már így vélekedik a rendszerváltásról: „Akkor azt gondoltuk: a vélemény- és szólásszabadság jogát többé senki nem veheti el Magyarország állampolgáraitól. Tévedtünk!” 

Ez az érzékeny lélek, a csúsztatás, a félremagyarázás nagymestere, a kommunista hagyományokon nevelkedett szociológus, publicista csak akkor érzékenykedik, ha róla vagy róluk van szó.

Ő, mint a többi elvtársa, mindig is körön belül volt. Ezt jelzik az októberi önkormányzati választások, ahol a balliberálisok, így például a szocialisták, a szadeszos momentumosok kerültek hatalomba. Az elvtársak nem felejtenek, a vörös segély működik, nem hagyják egzisztenciális bizonytalanságban híveiket, kinyújtják a kezüket.

A hűséget a baloldalon mindig díjazzák.

Nem feledkeznek meg a sajtóról sem. Kálmán Olga, az ATV és a Simicska-féle Hírtévé egykori műsorvezetője  zsíros állást kapott a főpolgármester, Karácsony Gergely mellett. Állítólag tanácsokat fog osztogatni egy millióért. Pikó András, a Klubrádió egykor harcos baloldali újságírója a VIII. kerület polgármestere lett. Áldásos, szakértői, romboló tevékenysége már most érezhető. A szociális érzékenysége egyenlő a nullával. Az időseknek megígért 8000 forintos támogatást nem akarják kiutalni, az óvodai, bölcsődei dolgozók karácsonyi jutalmát megvonták, a túlmunkát nem vállaló családanyát kirúgták. Kell a holdudvarnak a pénz. 

De maradjunk a balliberális sajtó kedvenceinél! A DK-s Vágó István, például a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelő bizottsági tagja lehet decemberben. Vágó ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy eredeti végzettségéhez még közelebb is van a cég tevékenységi köre, mint a televíziós műsorvezetéshez, mivel vegyészmérnökként végzett, ráadásul gépészetet is tanult.

Hát ilyen egy baloldali polihisztor.

A kétségtelenül tehetséges Vágó István évtizedeken át mindig is a belső körhöz tartozott, amióta a televíziós szakmát választotta. Ügyesen leplezte politikai nézeteit, mint kvízmester. Amikor kezdett kiszorulni a szakmából, akkor kezdte magát megmutatni politikailag. Az MSZP állt hozzá a legközelebb, végül is a Demokratikus Koalíció mellett kötött ki. Csodálja Gyurcsány Ferencet. A szerelem nem is maradt viszonzatlan.

Az ismertebb nevek között ott van még Vásárhelyi Mária, aki eddig szociológusként és közvélemény-kutatóként tevékenykedett, de most a színházi élet nagy ismerőjeként is bemutatkozhat, ugyanis jelölt lett a József Attila Színház Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának elnöki pozíciójára. Írásaiban a rendszerváltás óta támadja a nemzeti oldalt, az Orbán-kormányt, mindenféle hazugságokat terjeszt róluk, hivatásos Orbán Viktor gyűlölő. Nem véletlen, hiszen az SZDSZ egyik alapítója, a Nyilvánosság Klub szóvivője. A nemrég elhunyt Heller Ágnes köréhez tartozik és Soros Györgyhöz kötődik, ez sem véletlen, hiszen apja, Vásárhelyi Miklós, a Nagy Imre-kormány egykori sajtófőnöke a rendszerváltás után a Soros Alapítvány elnöke lett. Az egykori „forradalmár” kezdettől fogva a magyar nemzeti érdekek ellen dolgozott. 

Vásárhelyi Mária minden eddigi tevékenysége azt a célját szolgálta, hogy a balliberális kör belső tagja lehessen. A jutalma nem maradt el. A kérdés csak az, hogy amikor a színészvilág kisebbik, balos része tüntetést szervez a kormány ellen a szabad színházakért és a független kultúráért, akkor miként egyeztethető össze, hogy egy szélsőségesen liberális Vásárhelyi Mária beleszólhat egy független, nemzeti és polgári gondolkodású színház életébe? Mit szól majd ehhez Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója? Ez őket nem zavarja. A szabadság, a függetlenség csak nekik jár – legalábbis így gondolják. De ez így van a Kádár-Aczél korszak óta.

Talán meg kellene szakítani ezt a folyamatot.

Meg kell említeni még Hegyi Gyulát, a Népszava újságíróját, a hűséges szocialistát, az MSZP korábbi alelnökét, akit most a Budapest Film Zrt. felügyelő bizottsági tagjaként jelölték. Az igazsághoz tartozik, hogy talán Hegyi ért valamit a filmszakmához, mivel filmkritikusként dolgozott egykor a Magyar Hírlapban, de függetlensége megkérdőjelezhető. Elkötelezett baloldali, az európai parlament képviselőjeként elsősorban a külföldnek, Soroséknak dolgozott. A nemzeti érdekek, a nemzeti szempontok háttérbe szorultak nála, ő pártpolitikus. A filmszakma és a magyar mozinézők többsége nem sok jót várhat tőle.

Persze még ott vannak a mindig éhesek, Farkasházy Tivadar, a Teddy, aki szintén vár valamit. Havas Henriket se feledjük el, ő is számít a sarzsira a szolgálataiért.

S hosszú a ballibsi sor, őket mind ki kell elégíteni.

Egyszóval a baloldal mindig is tudta, mit jelent a sajtó, mit jelent a média ereje, mint „negyedik hatalmi ág”. Nem véletlenül, Rákositól a Kádár korszak végéig bevetették a média nehéztüzérségét – a Szabad Néptől a Népszabadságig – és az összes sajtóterméket. Ez volt a kommunista diktatúra. A cél az volt, hogy manipulálják az ország népét. Ez csak részben sikerült. A rendszerváltás után is kézben tartották a médiát, még a fordulat előtt baráti, külföldi médiakonszerneknek eladták az összes MSZMP-s fővárosi és országos napilapot. Gyakorlatilag a mai napig vezető szerepet játszanak a sajtóban. Megbecsülik, megfizetik sajtójuk munkatársait. Tudják, mit köszönhetnek nekik. Akik nagyon a körön belül voltak, vannak, azokat tenyerükön hordozzák.

Sajnos a jobboldal máig nem teljesen érti az őket támogató sajtó szerepét. Szegény Antall József miniszterelnök kiengedte a kezéből az őt, a rendszerváltást elősegítő sajtó támogatását. Magukra hagyta őket. A médiaháború végkimenetele egyértelmű volt, s egyben megpecsételte az első szabadon választott kormány sorsát. A megbecsülés néha többet ér a pénznél, ami a körön belüliséget jelentheti. De nem szabad számításon kívül hagyni, hogy a küzdelemhez, az eredmények eléréséhez pénz kell, sok pénz kell. Ahogyan régiek mondták, a győzelem kulcsa: pénz, paripa, fegyver. S akkor mondhatjuk a végén „ez jó mulatság, férfi munka volt.”

Ez is érdekes

Ne hazudj!

Nem múlik el nap, hogy „újságíró kollégáink” némelyike a Pesti TV megszűnésén ne örvendezett volna. …

11 hozzászólás

 1. a hvg szerkesztosegeben ki van teve egy aczel gyorgy foto!

 2. Azt a léhűtő bandát, akit eddig az ország tartott el, most Budapestnek kell etetnie. Hát egyék is meg őket!
  Sajnos akkora ostobaságot is el lehet követni, hogy teli kasszát hagyni kommunistákra!

  • 2002-ben szintén teli volt a kassza. Akkor éppen országos választás után tudták degeszre tömni a családjuk,rokonaik,haverjaik,és a KÜLFÖLDI hatalmasságok zsebét.

 3. Vajda Miklós

  Túl azon, hogy mi lett volna, ha….. mert ilyet a történelem nem ismer, a fentiekből is látszik, hogy nem volt rendszerváltás. Az majd akkor lesz, ha – esetleg ’22-ben – visszatérnek a hatalomba az országgyűlési képviselőválasztásokon. Az eehz való hozzáállásukat már megmutatták 1919-ben és ’45-ben. Amennyiben a FIDESZ-KDNP kormány nem kezd el végre radikálisan nemzeti érdekeket képviselni, akkor a szavazóbázisa úgy elolvad, mint a hó márciusban.
  Persze az is kérdés, hogy egyáltalán megteheti-e? Nem tudjuk, hogy milyen széles az a mozgástér, amelyen a mai magyar kormány mozoghat?

 4. Van különbség azok között, akiknek volt gyerekszobájuk, és akiknek nem tanították otthon a jómodort. Lehet mindkét fajta politikus harácsoló, pénzéhes, de az egyik legalább úri módon teszi, a másik meg mint egy éhes hiéna ráveti magát a koncra, és azt is elássa, hozzáférhetetlenné teszi, ami nem is kell neki, csakhogy másnak ne jusson.
  Gyurcsány, kinek szintén nem volt gyerekszobája és az egész bagázs most mint egy hiénafalka tépi-marcangolja a közöst, és még a megválasztóik döbbenetét se érzékelik. Mert sokan csak orbánfóbából szavaztak rájuk, mert ismerték őket, tudták, hogy lopni fognak, de ezt a mohóságot, ezt még a Náncsi néniék sem képzelték. Sok szavazójuk most megdöbbenve hallja, hogy AZ ELSŐ TÉNYKEDÉSÜK A SAJÁT FIZETÉSÜK ÉS POZÍCIÓJUK KIRÍVÓ MEGEMELÉSE.
  Azok is sokan voksoltak rájuk, akiknek most nem osztanak 13. fizetést, és azok se felejtik majd el ezt a saját javadalmazás emelést, akiknek nem adják meg eddig vagy beígért juttatásaikat se.

  Úriember, vagy csak jómodorú, nem azzal kezdi, hogy elsőnek a saját fizetését emeli fel, mert tudja, hogy eleinte nagyon figyelnek rá a kívülállók, és ezt rosszallják. Remélhetőleg ez 2022-ben is fájó emlék marad azoknak is, akiket így átvertek és megrövidítettek. Úri modorú tolvaj ugyanis ad a látszatra, és hagyja veszni inkább pár hónapnyi megkaphattam volna többletfizetését, és max valami nem előrelátható körülményre hivatkozva emel például ingatlanadót és saját fizetést.
  Várhatjuk az évvégi extra jutalmakat is.
  Hiába milliárdos valaki, hiába foroghat valódi gazdagok között, akár beszélhet féltucat nyelvet is mint a vörös kápónő, a bunkó mindig bunkó marad.

  Más: a cikkben felsorolt székfoglalási-jutalmazási játéknál azért tűnik fel mindig ugyanaz a balos pofázat minden pozícióra alkalmazva, mert csak ennyien vannak. Egy népcsoportra kifejezetten jellemző ez az őshonost kitúró kakukkmentalitás, ahol a fészekben csak fajtestvérek melegedhetnek, külső “bőganyás parackpálinkáskás” akkor sem kerülhet be, ha tízszer tehetségesebb és szorgalmasabb. Nekem többízben kereken a képembe is mondták:
  “Ezekben a körökben (könyvkiadás, képzőművészet, film-színház, forgatókönyvírás) nem számít a tehetség, ide csak születni lehet”

 5. “a szoros összetartás, összezárás nem veszett ki belőlük – a belső villongások ellenére sem –, ”

  Ezt ígérte a Handó helyébe megválasztott jogász: teljes összezárást és információ zárlatot, mert nem a bírók nyílt és/ vagy a döntéseikben megnyilvánuló politikai elfogultság, nem az eljárásjog meghágása , a magyar Alaptörvény és a Ptk, Btka, hanem a német (!!!) jogelv szerint ítélet hozatal, és a Btk. öntörvényű értelmezése a baj, hanem az, hogy mindez már köztudomású.

  És ezt az alakot jelölte a miniszterelnök és a
  köztársasági elnök. A többség megszavazta.
  Mit akarunk?!

 6. “–, mert amikor lehetőségük támadt azonnal kárpótolták elvtársaikat és természetesen elnézőbbek voltak azokhoz, még ha bűncselekményt követtek el, akik a körön belül voltak.”
  .
  Ezt neveztük “felfelé bukásnak”

  A végefelé, ha valaki ismerten korrupt disznót magasabb funkcióba helyeztek, közszájon járt, hogy ” na, megint mit követhetett el, mert az elvtársak segítik a lebukottakat”.

 7. Emlékeim szerint a Vasárnapi Újság volt a legtovább ellenálló ,a liburnyák tobzódás idejében. Műsorvezetőt és főszerkesztőt rendszeresen beperelték a rohadtak. Végül csak kinyírták a műsort és a rádió vezetőjét is félre állították. (Csurka,Kondor K)
  És még mernek a pofájukon ilyen szavakat kimondani:
  ” „A sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának legyilkolására készül a Fidesz.”
  Hát pont rájuk igaz ebből minden szó.

 8. Az olasz maffia semmi a vörös hálózathoz képest. Mert az olasz maffiát időnként megpróbálja megfegyelmezni egy-egy független bíró vagy ügyész, de a vörös hálóval semmit se lehet kezdeni, mert “A MINDENÜTT IS” ő van. Ez a hatalmuk kulcsa, azért védhetik őket az EU-ból is, ez a hatalomgyakorlási mód ott is gyökeret vert.

 9. Poroszlai Róbert

  ne engedjük!

 10. „Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni”
  Ezért védik, óvják, pátyolgassák azokat kik sokat tudnak! nem sorolom kik azok …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.