Tapolca: Ez lesz a tét!

Ezzel a választási győzelemmel tompulhatnak a miniszterelnöki tekintélyt romboló szándékok. Másrészt azért is nagy a tét, mert a győzelem a polgári kormányzást támogatók hitét megerősíti és az elmúlt egy évben elpártolókat visszafordíthatja a mérsékeltek táborába. Maradjon tehát vasárnapra is a régi szlogen: Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!

Persze nem mindegy, hogy ki győz, melyik párt lesz, amelyik elviszi a tapolcai mandátumot, a hatvan település többségének szimpátiáját. Ebben a nagy, időközi választási lázban – vasárnap, április 12-e – eszembe jutott egy remek szlogen az első szabad választás idejéből, 1990-ből. A fiatal demokraták pártját ekkor már eléggé ismerték, hiszen egy évvel korábban Orbán Viktor elsőként követelte országos nyilvánosság előtt a Hősök terén, az ötvenhatos mártírok újratemetésen, hogy a szovjet csapatokat vonják ki Magyarországról. Ez kiverte a biztosítékot. Érdekes lett az emberek számára a FIDESZ. Nos akkor, a Fidesz választási üzenete így hangzott: Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre! Mondanom sem kell, hogy óriási hatása volt ennek, különösen az idősebb választók körében. Biztos szerepe volt ebben a Fidesz fiatal, jóképű politikusainak lendülete, és magának a hívó szónak. Valószínű, hogy a fiatalok pártját az öregek juttatták be a parlamentbe. Még egyes MDF-es politikusok is megpróbáltak fideszesek lenni, megosztani a választókat. Furmann Imre, az MDF alelnökének volt egy kemény beszólása egy riporteri kérdésre, amelyben arról faggatták, hogy miért gondolkodik kissé másként, mint a nagy többséget jelentő nyugodt erő (MDF). Erre Furmann egyszerűen fogalmazott: A szívem MDF-es de a f….m fideszes.

A Lasztovicza Jenő fideszes parlamenti képviselő halála miatt tartott vasárnapi időközi választás Veszprém megye délnyugati körzetében, három központtal – Sümeg, Ajka, Tapolca – döntő jelentőségű lesz. Azaz a lélektani hatása lesz óriási. Ezért a két jelentős párt jelöltjei, – a Jobbik és az MSZP- megpróbálnak hasonló programmal előállni, mint a Fidesz-KDNP. Nyilvánvaló, hogy a jobboldali Fidesz pártszövetség valójában baloldali szociális programmal népszerűsíti magát, mint az egészségügyi ellátás, a munkahely teremtés és az európai uniós pénzek igazságos elosztása, ésszerű felhasználása. A két nagyobb és a többi ellenzéki párt tehát az ígérgetések terén túllicitálná a Fidesz-KDNP-t. A választóknak persze itt kell észnél lenniük. A szocialistáknak és a liberálisoknak már volt alkalmuk bebizonyítaniuk, amikor hatalmon voltak, hogy valójában antiszociálisak, nem érdeklik őket az emberek problémái.

Gondoljunk csak arra, miként hagyták magukra a devizahitelesek százezreit, hogyan adósították el az országot, a felvett ezer milliárdok valahol külföldi bankokban landoltak saját zsebekbe, a vörösiszap katasztrófa idején a volt komcsi tulajdonosok csak mosták kezeiket, mintha nem a szocialista vörös bárók bűnös hanyagsága, pénzhajhászása miatt zúdult volna a falvakra a mérgező ár és sorolhatnánk tovább. A tény viszont, hogy amikor a jobboldal hatalomra került, akkor az ígéretek döntő többsége megvalósult: Emlékezzünk, hogy az első Fidesz-kormány idején megépült végre a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája, Esztergomot és Párkányt újra összekötötte a régi-új híd, a fiatalok számára olyan lakáspolitikai hitelkonstrukciót vezettek be, amely a kispénzű fiatal házaspárokat is lakáshoz juttatta, a felelőtlen hitelfelvételeket leállították.

Folytathatnánk a sort, majd a második FIDESZ- kormány a csőd szélére került országot öt év alatt ismét talpra állította, a költségvetési hiányt minimálisra csökkentette, fejlődő gazdaságunkat az Európai Unió is elismeri és soha nem látott építkezések zajlanak országszerte. A Parlament előtti Kossuth-tér ismét a régi fényében ragyog, újjáépült a Várkert-bazár, de ami a legfontosabb, rendbe hozták csaknem másfél millió devizahiteles ügyét, a kettős állampolgársággal létrehozták a határokon átívelő nemzetegyesítést és olyan munkahely teremtési, családtámogatási programba kezdtek, amely lassan visszaszorítja a szegénységet. Ezt nevezik nemzeti, és a népért való politizálásnak. De amikor a baloldal hatalomra kerül minden megismétlődik. A legtöbb szociális vívmányt megszüntetik, lekopasztják a családtámogatási rendszert, újra kezdődik a közösségi vagyon kiárusítása, ismét kiszolgáltatják a bankoknak az embereket. Ezeket és még sok más intézkedést nem szabadna elfelejteni, amikor választunk.

Miért tét ez a választás? Nem azért, mert a jobbközép kudarca esetén nem lenne meg a kényelmes többség 2018-ig a kormányzáshoz. Ennek a választásnak lélektanilag is hosszú távon fontos a szerepe. Fenyvesi Zoltán fideszes jelölt győzelme esetén egyrészt megerősödik Orbán Viktor miniszterelnök megtépázott tekintélye a pártban. Ezen sokat rontott Simicska személyes háborúja, a Fideszen belüli egyre feszültebb hatalmi villongások, az ellenzék és az ellenzéki sajtó – most már olykor a Hír TV, Lánchíd Rádió, Magyar Nemzet piszkálódása – folyamatos lejárató hadjárata. Ezzel a választási győzelemmel tompulhatnak a miniszterelnöki és pártelnöki tekintélyt romboló szándékok. Másrészt azért van nagy tétje ennek az időközi választásnak, mert a polgári kormányzást támogatók hitét megerősíti és az elmúlt egy évben elpártolókat visszafordíthatja a mérsékeltek táborába. Harmadszor a győzelem tanulságul is szolgál. Tanulságul a Fidesz és KDNP pártszövetség politikusai számára. A hatalmon nem lehet pökhendinek lenni, túl magabiztosnak látszani, mert többször is bekövetkezhet egy veszprémi fiaskó. Az országot is érintő fontos döntések előtt nem árt tájékozódni, kérdezősködni az emberektől: például az üzletek vasárnapi bezárásáról, az útdíj bevezetéséről. Hiába a jó szándék, ha annak valódi célja, pozitív hatása nem jut el az érintettekhez.

Hogy most kiknek lesz döntő szava a választáskor, a fiataloknak vagy az idősebbeknek, azt nem tudom. De maradjunk a régi szlogennél: hallgass a szívedre, szavazz a…

(A fotón Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje nyilatkozik a PestiSrácok.hu riporterének.)

Ez is érdekes

Ne hazudj!

Nem múlik el nap, hogy „újságíró kollégáink” némelyike a Pesti TV megszűnésén ne örvendezett volna. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.