Egy felelős ember

Szívemet melegség töltötte el, amikor meghallottam, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) a koronavírus miatt felfüggeszti a teljes ellenzéki összefogásért indított aláírásgyűjtést és az országjárást. Végre egy felelős ember, aki felismerte a világjárvány veszélyeit, egy önjelölt  virológus, aki egyéni, hatalmi vágyait hátrahagyva a köz javára tesz lépéseket.

Igaz, hogy a miniszterelnök, Orbán Viktor napokkal azelőtt operatív bizottságot hozott létre szakemberekből és az illetékes miniszterekből a koronavírus megfékezéséért, és megígérte, hogy hetente tájékoztatja a közvéleményt a fejleményekről. A vírus terjedésének megakadályozására hozott szigorú biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy a március 15-ei központi ünnepségeket lemondták. De hát egy felelős ember, egykor „felelős miniszterelnök” nem maradhat adósa a társadalomnak, hogy ha a hatósági intézkedések után kullogva is, de ő is úgy érezte ki kell jelentenie, hogy nem szándékozik közösségbe menni fertőzni, esetleg fertőzést kapni.

Tapasztalatokból ismerjük Gyurcsány Ferenc és társai felelősségteljes magatartását még a szocialista, szabaddemokrata időkből. Az akkori felelős miniszterelnök 2008-ban  hatalmas, 20 milliárd eurós IMF-hitelkeretet kért és kapott, cserében korlátoznia kellett a bérek és a nyugdíjak kifizetését. Az Origo akkor úgy számolt, hogy az 5400 milliárd forintos hitelből, ha nem a pénzügyi szektorra, az államadósság törlesztésére és a forint védelmére kellett volna fordítani, a kínai nagy falhoz hasonló hosszúságú autópályát építhetnénk, vagy elvihetnénk a négyes metrót Szolnokig. De Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rögvest nyilatkozott a Le Monde-nak, hogy ő mindössze 18 hónapért vállalt felelősséget. Amikor a magyar állam hosszú évek óta tartó túlköltekezéséről beszélt, ismét – az akkor már hat és fél éve kormányzástól távol lévő – a jobboldali ellenzék felelősségét emlegette. A balliberális ellenzékkel szimpatizáló legnagyobb nemzetközi hitelminősítők, a Moody’s és a Fitch Ratings ennek ellenére egyaránt lerontotta Magyarország adósosztályzatát, és ennek hatására a piaci szereplők ismét kockázatosabbnak ítélték meg a magyar államadósság finanszírozását. Lett is államcsőd belőle, amit IMF-hitellel sikerült lábon kihordani.

Talán sokan emlékeznek Gyurcsány, a nagy közgazdász emberekkel szolidáris televíziós megnyilvánulására, amikor azt magyarázta, hogy a világban gazdasági válság van és ez a lépés fájni fog. Nem kicsit, nagyon. Persze akkor is tudtuk, hogy a rablóprivatizációkban milliárdossá vált Gyurcsánynak ez nem fog fájni. A vezércsel mégsem itt rejlett, hanem abban, hogy a gazdasági csőd közelébe vitt országot, az adósságtörlesztést a 2010-es új kormányra hagyta.

De addig sem tétlenkedett.

Az MSZP-s Veres János vezette magyar pénzügyi kormányzat az első adandó alkalommal lehívta a hitelkeret első részletét, 4,2 milliárd SDR-t. Ez 4,9 milliárd eurónak, illetve 6,3 milliárd dollárnak felel meg. A felelősségteljes döntés pénzügyi felhasználását azóta sem ismerjük. Szőrén szálán eltűnt.

Nem szaporítom a szót. A jobboldali, konzervatív Fidesz-KDNP-s kormányzat 2016-ra  kifizette a 2008-ban felvett IMF–EU-hitel utolsó, 1,5 milliárd eurós részletét. Arról keveset szólt a fáma, hogy ezen hány lélegeztetőgépet és számos más egészségügyi eszközt vehettünk volna. Erről Karácsony Gergelytől kezdve az összes ballibsi politikus megfeledkezett.

Ők most futnak egy vonat után, ami nem veszi fel őket.

Az ellenzéki politizálás másról sem szól manapság, mint a koronavírusról, hogy mit kellene tenni, hogyan kellene csinálni. De az átlag ember is csak azt látja, hogy erről a kérdésről nincs sem az MSZP-nek, sem a DK-nak, sem az LMP-nek, sem a Párbeszédnek, Momentumnak, sem a Jobbiknak nincs mondanivalója, üres beszéd, üres csevegés az egész.

Nekik marad a gyülölet-és a pánikkeltés. Eklatáns példája a gyurcsányista, homoszexuális aktivista Homonnay Gergely, a DK-hoz köthető blogger, aki kivetkőzött magából, és azzal poénkodott a Facebook-oldalán, hogy koronavírussal fertőzné meg a fideszeseket. Egy beteg ember megnyilvánulása ez. Homonnay újabb terve az, hogy a neki nem tetsző kommenteket összegyűjti, s ezeket a hozzászólókat fel fogja jelenteni, majd a megítélt sérelemdíjból szándékozik megvenni az új Alfa Romeóját.

Le kell szögezni, ezek a „felelős” emberek a megtévesztettek szemében.

Csak még egyszer ne kerüljünk a kezükbe, se az ország, se  mi. A rombolás, a leépítés, a pusztítás emberei ezek. Most éppen egy országot megtámadó járványból akarnak üzletet csinálni maguknak. Ha nincs svájci devizahitel, akkor jól jön a koronavírus. Nekik egyre megy.

Ez is érdekes

Ne hazudj!

Nem múlik el nap, hogy „újságíró kollégáink” némelyike a Pesti TV megszűnésén ne örvendezett volna. …

9 hozzászólás

 1. Ha valaki meg akarja mutatni a dk lényegét, elég a sehonnay-t idéztni.

 2. Bonza Mihály

  Végre lehet félretenni egy kis dizelt! Ha jól betankolok az ötven dollár/hordó olajból, nekem már elég lesz a következő tíz évben. Aztán úgyis elektromos gépkocsival járok. Vagy kerékpárral, mint Karácsony.

 3. Egyre hülyébb az ellenzék

  Még a végén kiirtják 8%nyi szavazójukat vagy a Feri amikor mindenkivel kezet fog, átad valamit. 🙂

 4. Az egész ellenzéki tevékenység -beleértve karigeriéket Pesten – kimerül a rombolásban és a a parasztvakításban.
  Színészkedés, ripacskodás, semmitmondás, projektek lemondása, Orbán démonizálása, egymás közti marakodás a hatalom és pénz leosztásában. Kizárólag ennyire futja ezeknek az IQ-jukból. Tragédia az országra nézve, hogy csak ez lehet egy másik alternatíva a kormányzásra.

  Hol vannak a konkrét szakmai vízióik, a programok, hogy hogyan tennék biztonságosabbá, jobbá, gazdagabbá, szebbé, tisztábbá az országot ? Ilyen náluk nincsen és soha nem is lesz. Ez a dilettáns és agresszív bagázs országot balkáni sötétségbe taszítja, ha hatalomra kerülnek.

 5. Íme, a tolvajok fejedelme!

 6. Nagyon jó ez a cikk. Aki jobboldali az mint tudja. Csak hosszú, sokan nem olvassák el.
  Fiúk! kapcsoljatok ti is kampány üzemmódba. Rövid kisfilmeket kell készíteni a Gyurcsány időszakról.
  Rövid , tömör ütős, lényegre törő legyen. Mit mondott, mit csinált. Mennyire kártékony a társadalomnak.
  Mozikban , filmek előtt levetíteni. Iskolákban történelem óra előtt egy kis felvilágosító film a gyerekeknek.
  hogy mennyire volt demokratikus a Magyar Bálint féle oktatási rendszer, valamint a 90-es évektől kezdődően ismeretterjesztő kisfilmeket a rendszerváltásnak nevezett időszakról. A gyerekeknél sajnos az értelmező olvasást 90-es évek elején befejezték, a film hátha rádöbbentené őket , hogy elkezdjenek gondolkodni. A csörtét már be kellene fejezni a Hír TV-n mert csak az ellenzéket reklámozzátok. Az utolsó szó mindig az övéké nem hagyják a jobb oldal megszólalni sem. A csaláson kívül Karácsony azzal nyert, hogy a TV is vele foglalkozott éjjel -nappal. Jobboldaliak mondták ingyen reklámot csinálunk az ellenzéknek. Aki baloldali szavazó azzal nem tudsz értelmesen vitatkozni. Ne hagyjuk az egész országot a liberális csőcseléknek, aki mindenki felett gondolja magát.

 7. Sajnos Magyarország lakosai elfelejtették a 2006-s rendőrattakot.
  Pedig ma már a heller nyanya sincs aki rikácsolhatná,hogy nem lőttek. (meg nem erősített hírforrások szerint,a fűtők felmondtak a pokolban,mikor megérkezett!)

 8. Hatalmas tragédia Magyarország és a józan ész számára, hogy 2006 után 14 évvel ez a nyomorult senki akar újra Mo. vezető je lenni és ráadásul esélye is van rá. Nem bánnám én, ha lenne egy erős baloldali ellenzék, akik sokban teljesen másképpen gondolkodnak, de szeretik a hazájukat és azon dolgoznak, hogy hogyan legyen jobb mindenkinek és erről komolyan vehető programjuk is van. Ezzel szemben itt van a baloldal egyetlen reménye, a Gyurcsány. Akinek csak és kizárólag a szarkeverésen, zavarosban halászáson, ügyeskedésen jár az esze és pici pillanatig sem azon, hogy Magyarországból egy erős, önbizalommal teli, sikeres országot csináljanak. Sajnos lehet, hogy újra belefut a magyar nép a történelmi szakadékba és a bolsevista nihilizmusban folytatjuk majd.

  • Gyurcsányt a vörös háttérhatalom tette pozícióba és az tartja a hatalom közelébe azóta is. Nemzetközi és hazai háttérhatalom, mélyen beivódva a társadalom minden struktúrájába. Minden struktúrájába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük